Forebyg skimmelsvamp – fjern fugt i din kælder

26 november 2020
Astrid Pedersen

Er din kælder altid sådan lidt klam at befinde sig i – og synes du, at der lugter jordslået og muggent dernede? Så bør du undersøge om der skulle være trængt fugt ind i din kælder.

Behøver jeg at fjerne fugt i min kælder?

Måske tænker du at der ikke er nogen grund til at bekymre sig synderligt om fugt i kælderen. Du bruger jo aldrig kælderen til noget alligevel – og så længe fugten holder sig dernede gør den vel ingen skade.

Men her tager du fejl. Fugt i kælderen kan sagtens medføre alvorlige skader på resten af boligen. Hvis fugten har sat sig i murværk eller træværk, eller i revner i husets fundament eller sokkel, kan den afstedkomme grimme frost sprængninger i løbet af vinteren.

Frost sprængninger opstår når væden, som er trængt ind i diverse revner og hulrum, udvider sig og dermed får eksempelvis mursten eller cement støbninger til at flække. Dette kan godt blive rigtig dyrt i håndværker regninger – og alene af den grund bør du gøre hvad du kan for at komme fugten i kælderen til livs.

Fugt i kælderen medfører risiko for skimmelsvamp

Der ud over kan fugt, som har sat sig i væggene, udgøre de perfekte vækst betingelser for diverse potentielt sundheds skadelige mikro organismer så som for eksempel skimmelsvamp.

Skimmelsvamp er under mistanke for at kunne skade helbreddet permanent hos såvel børn som hos voksne hvis man udsættes for svampesporerne på daglig basis. Den frygtede skimmelsvamp er desuden meget svær at slippe af med når den først har fået lov at inficere boligen. Og dette er endnu en god grund til at være opmærksom på om klimaet i kælderen er mere fugtigt end hvad der er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Du kan læse mere om hvad du kan gøre for at bekæmpe fugt i kælderen og dermed forhindre frost sprængninger og skimmelsvamp angreb på husblog.dk.