Gulvafslibning – når trægulvet skal have en chance mere

02 september 2020
Astrid Pedersen

Et slidt og udtjent trægulv vil typisk fremstå nusset og snusket i overfladen. Dette gælder især for gulve som er behandlet med olie eller sæbe. Disse materialer hører under kategorien ikke forseglende gulv behandlinger hvilket betyder at de ikke på samme måde som lak eller fernis kapsler træværket inde og dermed yder det maksimal beskyttelse mod slitage.

Hvor lak eller fernis – eller for den sags skyld maling – lægger sig oven på gulvbrædderne i et forseglende lag arbejdes olie eller sæbe ned i træværkets fibre og mætter disse hvorved der dannes en hinde i gulvets overflade. Denne hinde skal stedse vedligeholdes gennem grundig og hyppig vask med særlige sæber som forstærker hinden og forhindrer gulvet i at tørre ud. Er skaden først sket kan du ikke genskabe hinden uden at skulle igennem en gulvafslibning og en ny efterbehandling af dit gulv.

Hvordan får jeg mit sæbe behandlede gulv pænt igen?

Når du vælger at behandle dit gulv med sæbe eller olie forpligter du sig således på at opretholde en temmelig krævende vedligeholdelses rutine. Olierede og sæbe behandlede gulve er nemlig særligt sarte idet de som før nævnt ikke er særligt godt beskyttede. Den beskrevne hinde i gulvets overflade giver gulvet væske og smuds afvisende egenskaber, og mange former for olie og sæbe, som anvendes i forbindelse med gulv behandling, indeholder også uv filter som beskytter imod solfalming.

Hvis du oplever at der danner sig grimme slidspor af nedtrådt støv i dit gulv, eller at spildte væsker suges ned i træværkets overflade, er det tydelige tegn på at denne hinde er slidt bort. Og så skal du have fat på en professionel gulvmand fra dit lokale gulvfirma som kan hjælpe dig med afslibning af gulve og en tilhørende efterbehandling.

Hos DBF Gulvservice finder du dygtige håndværkere som kan hjælpe dig med at få gulvet flot igen – læs mere om gulvafslibning på dbf-gulvservice.dk